x

Evliya Menkıbeleri Nefahatül-Üns - Molla Cami - Huzur Yayınevi

Huzur Yayınevi
Ürün Kodu : 9786054606719
Evliya Menkıbeleri Nefahatül-Üns - Molla Cami - Huzur Yayınevi
585,00 TL
  • Ürün Özellikleri
  • Ödeme Seçenekleri
  • Yorumlar (0)
  • Tavsiye Et
  • Resimler
  • Beni Ara
  • Evliya Menkıbeleri Nefahatül-Üns - Molla Cami - Huzur Yayınevi

    • Sadeleştiren:      Abdulkadir Akçiçek
    • Yayın Tarihi:      06.2016
    • ISBN:               9786054606719
    • Dil:                  TÜRKÇE
    • Sayfa Sayısı:     1136
    • Cilt Tipi:            Karton Kapak
    • Kağıt Cinsi:        Kitap Kağıdı
    • Boyut:               17 x 24 cm



    Bu eser, tasavvufa dairdir. İçindekiler de tasavvufu sözde değil, özde yaşayanlardır. Bunların her biri, İslâm âleminin yetiştirdiği nadide çiçeklerdir. Koklamasını bilmek gerek. Bu eserde sizlere, halka halka veliler zinciri, bir başka deyişle ‘Mukaddes Makamlardan Huzur Nefesleri’ sunulacak. Doya doya içinize çekiniz. Zira ilâhi âlemden esip gelen lütuf rüzgârlarıdır. Öz kaynağı da rububiyet merkezidir. Bu nefesler her zaman bulunur; kendinizi onlara atmaya bakınız. Bu eseri okuyan kimselerin keremli huylarından, şefkat duygularından beklenen odur ki, Allah’ın veli kullarının uğurlu, pâk nefeslerinden, mukaddes ruhlarının feyizlerinden hallerini, vakitlerini hoş edeler. Bu eser, kudsiyet âleminde uçuşanları dile getirmekte, ünsiyet makamına iştiyak duyanların can burunlarına meşayihin pâk nefeslerinin kokularını ulaştırmaktadır.

    ISBN : 9786054606719
    Yazarı : Molla Cami
    Yayınevi : Huzur Yayınevi
    Boyut : 17x24

    Önsöz

    Hamd; ve Acirc;lemlerin Rabbi, Rahman ve Rahim, din gününün sahibi olan Allah-u Teâlâ’ya...

    Salât ve selam âlemlere rahmet olarak gönderilen son evrensel peygamberimiz efendimize, onun temiz ehli beytine, ashabına, tabime ve onlara tabii olanlara olsun.

    Allah-u Teala; Adem (as)’dan peygamberimiz Muhammed Mustafa (s.a.v)’e kadar insanları ebedî mutluluğa ulaştırmak için peygamberler göndermiştir. Peygamberler yani Allahın elçileri insanları kurtuluşa davet etmiş, doğru olan yolu bütün sıkıntı ve eziyetlere rağmen bıkmadan usanmadan anlatmışlardır. Peygamberimize kadar gelen peygamberlerin ve kavimlerin kıssalarını Kuran’dan öğreniyoruz.

    Son peygamber olarak Efendimiz, Önderimiz Muhammed Mustafa (s.a.v)’i göndermiştir. Görevi ise Allahın dinini tebliğ edip yeryüzüne hâkim kılmak dünyayı mamur edip adaleti tesis etmekti. Nitekim Rasulullah ve ashabı bunu gerçekleştirdi. Daha sonraki nesiller devam ettirdi. Kıyamete kadar yeryüzünde şirki, kötülüğü, küfrü, zulmü ortadan kaldırıp iyiliği, güzelliği hâkim kılmak için Allah’ın Resul’üne varis olan âlimler, veliler (Allah dostları) bu mücadeleyi üstlenmişlerdir ve de yürütmüşlerdir.

    İnsan ve cinin evrensel peygamberine tabii olan ve O’nun varisi durumunda, Allah sevgisi, aşkı ile dolu olan veli zâtlarda her devirde bulunmuştur. Bunlar; insanların dünya ve ahiret mutluluğuna ulaşmaları için çalışmışlardır. Bundan sonra da çalışmaları devam edecektir.

    İnsanlara doğru yolu göstermeleri hâl ve davranışlarıyla örnek olmaları, velîlerin (Allah dostlarının) belli başlı özellikleridir. Ayrıca Allah rızası için insanların dertleri ile dertlenmeleri ve fedakârlıkları onların şanındandır. Onlar peygamberlerden sonra seçilenler sınıfmdandır. Bir rehber elinde yetişerek silsile yolu ile halifelere kadar uzanmaları ve onlar vasıtasıyla da peygamberimize kadar dayanmaktadırlar. Onlar nerede ve hangi memlekette yetişirse yetişsinler tek bir kaynağa bağlanmışlardır.

    O tek kaynakta; Önderimiz, Peygamber Efendimiz ve O’nun getirmiş olduğu değişmemiş ve değişmeyecek olan Kur’an-ı Kerim’dir.

    Efendimizin: "Ben size iki emanet bıraktım; biri Allah’ın kitabı Kur’an, diğeri Onun tefsiri mahiyetinde bulunan sünnetimdir" buyurmuştur.

    Yine bir başka açıdan şöyle izah edebiliriz. Peygamberimiz ve O’nun sahabeleri Allah’ın hoşnut olduğu sistemi, yani din Allah’ın oluncaya kadar mücadele düsturunu uygulamışlardır. Sahabeye tabii olan nesilde devam ettirmiş ve O’nu takib eden tebe-i tabiîn ve âlimler, velîler bu mücadeleyi üstlenmiş, devam ettirmiş bütün dünyaya yaymışlardır.

    Mü’minler; Peygamberimizin: " ve Acirc;limler, (veliler, ilim adamları)

    peygamberlerin varisleridir" ilkesini düstur edinmiş ve görevlerin yapmışlardır ve yapmaya devam etmektedirler.

    Günümüze kadar mü’minler istikamet üzere olmuşlar, sürekli Müslüman toplumu yönetecek, idare edecek toplum önderleri yani imamlar yetiştirmişlerdir. Bu sebeple mü’minler nefis teskiyesi ve ruh terbiyesine önem vermişlerdir.

    Nefsî ve ruhî temizlenmenin, arınmanm eğitimini şu ilahi prensiplerle ortaya koymaktadırlar.

    Cenab-ı Hakk; Şems Suresi ayet 9 ve 10’da: "Nefsini temizleyen, arındıran iflah olmuş, kurtuluşa ermiş onu kirletip örten ziyana uğram ıştır.’’

    Yine: "Onların ne etleri, nede kanları Allah'a ulaşmaz, fakat sizin takvanız O’na ulaşır (Hac Suresi, ayet; 37)

    "Yaratan Rabbinin adıyla okw"(Alak; ayet: 1) Allah’m emirlerini hikmet ve anlayışla yerine getirmek, Allah’a doğru seyri gerektirir.

    "Rabbi’nin adını an ve her şeyden kalbini temizleyerek bütün gönlünle O’nayöneF (Müzemmil; 8)

    "O ’nun zatından başka her şey helak (yok) olacaktır. Hüküm O’nundur ve siz, ancak O’na döndürüleceksiniz." (K ve s ve s', 88)

    Rasulullah (s.a.v) "Allah ’ı görüyormuş gibi ibadet et, her ne kadar sen O ’nu görmüyorsan da, O seni görüyor." (Buhari tecrid tercümesi 1/57)

    "Sana bu kitabı her şeyi açıklayan; bir hidayet (yol gösterici) ve rahmet kaynağı, Müslümanlar için müjdeci olarak indirdik."(Nahl; 89)

    Her şeyin bir beyanı, açıklaması vardır. Kur’an-ı Kerim’in her meselede hidayeti (doğru yolu) bulma konusunda yeterli ve en güzel cevabı vermekle insan hayatının bütününü içine aldığını açık bir şekilde ortaya koyduğu ortadır.

    Kur’an; ya konuyla ilgili verdiği cevapta yahut Kur’an’ı açıklayıcı mahiyette olan peygamberin yaşayış, fiil ve sözleri ile ya da şahıs, yer ve zamana göre normal, olağanüstü hallerde İslâmî hükümlerin çıkarıldığı Kur’an’la sünnetin bize havale ettiği yollarla insan hayatını hatta bütün canlıların hayatını ihtiva eder.

    "Allah ’ın; göğsünü İslam ’a açtığı kimse Rabbinden bir nur üzere değil mi?’ Zümer; 22)

    "Mü’minler ancak; Allah anıldığı zaman yürekleri (kalpleri) ürperir, titrer kendilerine Allah'ın ayetleri okunduğu zaman o ayetler, (inanların) imanlarını arttırır ve onlar, Rablerine tevekkül ederler.

    Onlar namazlarını dosdoğru kılarlar ve kendilerine verdiğimiz rızktan (Allah rızası için yoksullara) verirler.

    İşte gerçek Mü’minler onlardır. Onlar için Rableri katında nice dereceler, bağışlanma ve tükenmez bir rızk vardır. "(Enfal 2 ve mdash;4)

    "Onlar öyle Mü’minlerdir ki Allah’a ve Rasulune inandılar, iman ettiler, sonra asla şüphe etmediler. Allah yolunda, mallarıyla ve canlarıyla savaştılar. İşte doğru yolda olanlar onlardır." (Hucurat; 15)

    "Şunu iyi bilmelisiniz ki imanın en faziletlisi, nerede olursan ol Cenab-ı Allah ’ın seni gördüğüne inanmandır."(Taberani ve Ebu Nuaym’m rivayeti) "Hidayet (doğru yolu) bulanlara gelince, Allah (c.c) onların hidayetlerini arttırır ve sakınmalarını .yağ/ar."(Muhammed: 17)

    "Ve ölmeyen diriye tevekkül et ve O’nu överek teşbih et. Kullarının günahlarını O’nun bilmesi yeter. O ki; gökleri, yeri ve ikisinin arasında bulunanları altı gün de yarattı sonra arşa istiva eden (ona hükmeden), O Rahmandır, bunu bir bilene sor. " (Furkan 58-59)

    " Bana yönelenlerin yoluna uy. Sonunda dönüşünüz ancak banadır. "

    (Lokman; 15)

    "Kim Allah-u Teâlâ’ya iman ederse, Allah’ta onun kalbine hidayet eder, doğruya götürür. (Teğabun: 11)

    "Dikkat edin! Vücutta bir et parçası vardır. O iyi olursa bütün vücutta iyi olur. O bozulduğu zaman bütün vücutta bozulur. Oda kalptir. " (Sahih-i Buhari İman Bahsi 39, Müsnedi Ahmet 4-270,274) İşte ayet ve hadislerden çıkan hüküm şu, iman olmadan kurtuluş ve mutluluk olmaz.

    Tasavvuf: Kur’an ve sünneti yaşamak ve peygamberin yolunu takib

    etmek demektir. Allah’ın istemiş olduğu takva, zühd sahibi ihlâslı samimi ve dosdoğru, içi dışı bir olan salih, muttaki mü’minlerin yaşamış olduğu hayat düzenine denir. Yani mutasavvıf; kâmil Mü’min ve Müslüman’a denir.

    Kısaca Tasavvufun ana meselesi: Nebevi ahlakla ahlaklanmak, nefisle mücahade etmek(çünkü nefis sahibini kötülüğe götürür), akıl, kalp eğitimin ve ruh terbiyesini Muhammedi metodla yapmak gerekir. Onun içinde Kur’anî ifadeyle Hâşiûn dediğimiz gerçek manada Allah’tan korkan peygamber varisleriyle ve zikir ehlinin sohbetleriyle sohbetlenmek gerekir.

    Yüce Allah (c.c): "İnsanda hilm ve rahmet gibi bir takım sıfatlarla sıfatlanmak için kabiliyetler yaratmıştır. Görme, işitme ve idrak gibi bir takım sıfatlar vermiştir. İnsanın sahip olduğu bu yüksek değerler Allah’ın Sıfatlarına dâhil olması yönünden Allah’ın kula ait sıfatlarla münezzeh oluşu, ilahi teklifler; ferdin ve toplumun muhatap oluşu ile kurtuluşunu sağlar.

    Ferdin ve toplumun kurtuluşu ise nefsin temizlenmesi akıl ve kalbin eğitilmesi ve ruhun arındırılarak ilahi teklifi kolayca hür bir iradeyle kabul edip başta ve sonda en önemli nokta olan tevhidi algılamasıdır. Bu yüzden nefisler; şirk lekelerinden temizlenip şirkten sonra gelen gurur, kibir, haset gibi hastalıklardan kurtulur.

    Tevhidin nefislerde ve ruhlarda derinleştiği ölçüde İnsanî hasletlerden arınıp Rahmani vasıflarla vasıflanır. Bunların meyveleri olan sabır, şükür, rıza, tevekkül, kulluk, korku, ümit, ihlâs (samimiyet) ve doğruluk, dürüstlük kalbe, gönüllere yerleşir. Bunun içindir ki yayma hazırladığımız Mevlana Abdurrahman Molla Camii’nin Nefahatü'l Üns'ünde tasavvuf ehlinin hayat hikâyelerini ve yaşam tarzlarmda gördüğümüz tevhidin en son noktalarına kadar yaşamaya çalışmaları bize misal olarak yeter.

    Bütün işledikleri konu samimiyet, ihlâs, infak (sürekli veren el olmak), takva, ibadet, zühd sahibi olmak, kısaca Allah’ın hoşnut olacağı yani razı olacağı, peygamberin memnun olacağı seçilmiş topluluklarm, yani mü’min-lerin örnek alacağı sûfılerin yaşam tarzlarmı öğrenerek örnek almaları mümkündür. Onların mücahade ve mücadelelerini uygulamalıyız. Bütün bunlarla beraber sonuçta tevhid vardır. Tevhid ise kişiyi nefsin kirlerinden ve karanlıklarından kurtarmaktır.

    Sonuç olarak Tevhid sebeptir, amaçtır. Elde edilecek amelle Rızai ilahiyi kazanmak ve Cemalullahı müşahade etme gayretine girmektir.

    Asrısaadetten günümüze kadar olan İslam önderlerinin hayat hikâyelerini birçok Tabakat-ı Sûfıye kitaplarmdan öğrenmemiz mümkündür.

    Kitabm yazılışı ile ilgili ve yazarı olan Abdurrahman Mevlana Molla Câmî hakkında geniş açıklamayı ilgili bölümde okuyup öğrenebilirsiniz.

    Anadolu Türkçesine Mahmud Lamiî Çelebi tarafmdan tercüme ve şerh edilmiş ve ilaveler yapılmıştır. Geniş bilgi için Lamii Çelebinin hayatı ve eserleri bölümüne bakınız.

    Daha önce sadeleştirilmiş olan Nefahatü'l Üns eksik ve özetlenerek yapılmış, yalnız Prof. Dr. Süleyman Uludağ ve ekibi tarafından yapılmış olan sadeleştirme tam, metne sadık kalınarak yapılmış fakat günümüz Türkçesinde olmasına rağmen anlaşılması zor ve matbaa hatalarının çok olmasından dolayı okuyucularımızın yoğun talebi üzerine herkesin anlayabileceği şekilde sadeleştirmeye çalıştık. Tasavvufî terminolojinin aslı ile birlikte geniş açıklamalarını parantez içinde izah etmeye çalıştık.

    Eserde geçen ayetlerin metinlerinin sure ve ayet numaraların göstermiş olduk. Sayfa kenarlarında LamiVnin tercümesinin orijinal baskısının sayfa numarasını koyduk. Eseri hazırlarken adı geçen sufilerin isimlerini metinde geçtiği gibi anlattık numaralandırdık. Ayrıca metinde de bazı yanlışlıklar, başka kaynaklardan düzelterek yaptık.

    Mümkün olduğu ölçüde sade, arı bir Türkçe kullanarak akıcılığı sağladık. Abartılı olan yerleri parantez içinde belirttik.

    Bizim yetişmemizde uzun yıllar emeği geçen hocalarımı ve bu değerli eseri sade bir şekilde Türkçeye kazandırmamı isteyen Bayram hocayı rahmetle anıyorum. Eseri yayınlayan yayınevi sahiplerine, bu uzun soluklu çalışmamızda emeği geçenlere ve ayrıca kendilerine ayırmam gereken zamandan fedakârlık yapmak zorunda bıraktığım değerli eşim ve sevgili çocuklarıma teşekkür ederim

    Gayret bizden tevfık ve inayet yüce Mevla ’dandır.

    15/Şaban/1428

    28-08-2007

    Seyfettin Oğuz

    İÇİNDEKİLER

    ÖNSÖZ 19

    Abdurrahman Molla Câmî Hayatı ve Eğitimi... 20

    A. Molla Câmî’nin Eserleri.. 33

    A. Molla Câmî’nin Vefatı 38

    A.Molla Camî’nin çocukları 38

    Lami Çelebi Hayatı 40

    Lami Çelebi’nn Eserleri 41

    Nefahatü'l Üns’ün Yazılış Aşamaları 42

    Nefahatü'l Üns Molla Cami’nin Katkıları 44

    Lami Çelebi’nin Katkıları 45

    Kaynakça 48

    GİRİŞ

    Velayet ve Velilik Konusu 63

    MARİFET- ARİF- MUTEARRİF VE CAHİL 67

    Sufı- Mutasavvıf- Melâmeti- Fakir ve Aralarındaki Fark 69

    Hakka Talip Olanlar İki Kısımdır: Mutasavvıflar- Melâmetiler... 70 Melâmetiler İle Sufıler Arkasındaki Fark 71

    Fakr ile Zühd Arasındaki Fark 74

    Ab idlerle Zahidler Arasındaki Fark 76

    VELAYET SAHİPLERİNİN VASIFLARI 81

    Ezkar ( Zikirler), Evrad ( Virdler) 94

    Muhammedi Kutuplar 98

    RicalüT Gayb 102

    İlim Ve ve Acirc;limler 105

    ve Acirc;limlerin Sınıflandırılması 107

    Tevhidin Mertebeleri Ve Ehli 116

    Mucize, Keramet, İstidraç ve Aralarındaki Fark 140

    Kıyamet Gününe Kadar Evliyanın Kerametinin Devam Edeceği 143 Kerametlerin Ve Harikulade Hallerin Çeşitleri 152

    Mutasavvıfların Sufı Admı Almaları 154

    Velilerin Hayatlarını Okumanın Faydaları 156

    MENKIBELER

    1- Ebu Haşim Sufı 161

    2- Zunnun-i Mısri 162

    3- Şeyh İsrafil 165

    4- Ebu Esved El-Mekki 165

    5- Ebu Esved Rai 166

    6- Ebu Yakub Haşimi 167

    7- Velid b. Abdullah Saka 167

    8- Fudayl b. İyaz 168

    9- Yusuf Esbat 169

    10- Maruf Kerhi 169

    11- Ebu Süleyman Darani 170

    12- Davut b. Ahmed Darani 171

    13- Ebu Süleyman Davud b 171

    Nasra-t Tai 171

    14- İbrahim b. Ethem 172

    15- İbrahim b. Sa’d Alevi Haseni 174

    16- Ebu Haris Evlasi 174

    17- İbrahim Setenbee Herevi 175

    18- İbrahim Ribati 177

    19- İbrahim Utruşi 177

    20- İbrahim Sayyad Bağdadi 178

    21- İbrahim Acuri Sağir 178

    22- İbrahim Acuri Kebir 179

    23- Muhammed b. Halid Acuri 179

    24- İbrahim Şemmas Semerkandi 179

    25- Fetih b. Ali Mevsili 179

    26- Fetih b. Şuhruf Mervezi 180

    27- Bişr b. Haris b.

    Abdurrahman Hafi 180

    28- Bişr b.Taberani 181

    29- Kasım Harbi 181

    30- Şakik b. İbrahim Belhi 181

    31- Davud Belhi 182

    32- Haris b. Esed El Muhasibi 183

    33- Ebu Turab Nahşebi 183

    34- Ebu Turab Remeli 184

    35- Ebu Hatem Attar 185

    36- Sırrı b. Muğlis Sakati 186

    37- Ali b. Abdulhamit Adarî 187

    38- Ebu Cafer Semmak 188

    39- Ahmed Hadraveyh Belhi 188

    40- Yahya b. Muaz Razi 188

    41- Halef b. Ali 190

    42- Beyazıd ( Ebu Yezid) Bistami 190

    43- Ebu Ali Sindi 191

    44- Ebu Hafs Haddad 191

    Ebu Muhammed Haddad 193

    45- Zalim b. Muhammed 193

    46- Ebu Muzahim Şirazi 193

    47- Abdullah Mehdi Baverdi 194

    48- Hamdun Kassar 194

    49- Ebu Hüseyin Bârûsî 195

    50- Mansur b. Ammâr 196

    51- Ahmed b. Asım Antaki 196

    52- Muhammed b. Mansur Tusi 197

    53- Ali Akki 198

    54- Hatem b. Asam 199

    55- Ahmed b. Ebu’l Havari 200

    56- Abdullah b. Hubeyk b. Saik

    El Antaki 201

    57- Sehl b. Abdullah Tüsteri 202

    58- Abbas b. Hamza Nişabûrî 204

    59- Abbas b. Yusuf Şıkli 204

    60- Abbas .b. Ahmed Şairu’l Ezdi 205

    61- Ebu Hamza Horasani 206

    62- Ebu Hamza Bağdadi 207

    63- Hamza b. Abdullah Alevi

    El- Hüseyni 209

    64- Ebu Said Harraz 209

    65- Ahnef Hemedani 213

    66- Ebu Şuayp El- Mukaffa 213

    67- Ebu Akkal b. Ulvan El-Mağribi....214

    68- Hammad Kûraşi 214

    69- Ebu Hüseyin Nuri 215

    70- Cüneydi Bağdadi 217

    71- Ebu Cafer Kerbinî 221

    72- Kehmes b. Haşan Hemedani 221

    73- Amr b. Osman Mekkî Sûfi 222

    74- Şah Şuca Kirmanî 223

    75- Ebu Osman Hirî 225

    76- Zekeriyya b. Deluye 225

    77- Zekeriyya b. Yahya El-Herevî 225

    78- Zeyyad Kebir Hemedani 226

    79- Ebu Osman Mağribi 226

    80- Ebu Talip İhmimî 227

    81- Talha b. Muhammed b. Sabah Eş-Şiblî 228

    82- Ebu Abbas Mesruk 228

    83- Şeyh Ebu Abbas Mürzen Bağdadi.229

    84- Ebu Abdullah Mağribi 229

    85- Ebu Abdullah Nebaci 230

    86- Ebu Abdullah Antaki 231

    87- Mümşad Dineveri 231

    88- Hasan b. Ali Musuhî 233

    Ahmed b. İbrahim Musuhî 233

    89- Rüveym b. Ahmed b.

    Yezid bRüveym 234

    90- Yusuf b. Hüseyin Er Razi 237

    91- Abdullah b. Hazir 238

    92- Sabit b. Habbâz 240

    93- Ebu Sabit Er-Razi 240

    94- Semnûn b. Hamza 240

    95- Z ehrûn Mağribî 242

    96- Arun b. Vesabe 243

    97- Meymûn Mağribi 243

    98- S a’dun Mecnun....243

    99- Ata b.Süleyman 244

    100- Ali b. Sehl Ezher El- İsfehani..244

    101- Muhammed b. Yusuf b. Ma’dan El-Benna 246

    102- Muhammed b. Faze 247

    103- Sehl b. Ali Mervezî 247

    104- Ali b. Hamza İsfehani El-Hallac..248

    105- A 1 i b. Şuayb Es-Saka 249

    106- Ali Muvaffak El-Bağdadî 250

    107- Ebu Ahmed El- Kalanisî 250

    108- Ebu Garip El-İsfâhânî 251

    109- Ebu Abdullah El-Kalânisî... 252

    110- Ebu Abdullah b. Cella....252

    111- Ebu Abdullah El-Hakani Sufı...253

    112- Ebu Abdullah Busrî 254

    113- Ebu Abdullah Zenceri 255

    114- Ebu Abdullah El-Husrî 257

    115- Cafer b. Murakka 257

    116- Ali b. Bendar b. Hüseyin Es-Sufi Sayrafi 257

    117- Muhammed b. Fazl Belhî 260

    118- Muhammed b. Ali Hâkim Et-Tirmizî 261

    119- A 1 i b. Bekkâr 262

    120- Ebu Abdullah Abadânî 263

    121- Ebu Abdullah Hadramî 264

    122- Ebu Abdullah Salimi 265

    123- Ebu Talip Muhammed b.Ali b. Atiyyeti El-Harisi El-Mekkî 265

    124- Ebu Abdullah Cavpare Sufi Hemedani 265

    125- Ebu Bekir Verrak Tirmizî 267

    126- Ebu’l Kasım Razî 268

    127- EbuT Kasım Hakîm Semerkandî.268

    128- E bu Bekir Sa’d 269

    129- Salih b. Mektûm 269

    130- Ebu Zer Tirmizî 269

    131- Haşimî Sağdî 270

    132- Muhammed îbn-i Haşan

    Cevheri 271

    133- Ebu Bekir Kisai Dineverî 272

    134- Ebu Ali Gürcanî 272

    135- Ebu Verdin İki Oğlu Muhammed ve Ahmed 273

    136- Tahir Makdisi 273

    137- Ebu Yakup Susi 274

    138- Ebu Yakup Nehrecûrî 275

    139- Ebu Yakup Zeyyad 276

    140- Ahmed b. Vehb 276

    141- Ebu Yakup Mezâbilî 276

    142- Ebu Yakup Akta 277

    143- Ebu Yakup b. Zîzî 278

    144- Ebu Yakup Mezkûrî 279

    145- Ebu Yakup Meydanî 280

    146- Ebu Yakup Harrat Askalanî....280

    147- Ebu Yakup Kuretî 281

    148- Hayr Nessac 281

    149- Mahmuz b. Mahmud 282

    150- Mahfuz b. Muhammed 283

    151- İbrahim Havvas 283

    152- İbrahim İbn-i İsa 286

    153- İbrahim b. Sabit 286

    154- Ebu Muhammed Cerirî 287

    155- Ganem b. Sa’ad 288

    156- Gâylani Semerkandî 288

    157- Gaylan Müvesvis 288

    158- Ebu Abbas b. Atâ 289

    159- Ebu Salih Müzeyyin 290

    160- Ebu Abbas Arz İzî 290

    161- Ebu Abbas Dineverî 292

    162- Ebu Abbas Ahmed b.

    Yahya Şirazî 292

    163- Ebu Abbas Baverdi 293

    164- Ebu Abbas Berdaî 293

    165- Ebu Abbas Seyyarî 293

    166- Abdulvahid b Ali Es-Seyyarî 294

    167- Ebu Abbas Sühreverdî 294

    168- Ebu Abbas Nihavendi 295

    169- Ahi Ferec Zencânî 296

    170- Ebu Abbas Nesâî 297

    171- Ebu Abbas Süreye 297

    172- Ebu Abbas

    Hamza b. Muhammed. 298

    173- Hüseyin Mansur El-Hâllac

    El-Beydavi 298

    174- Abdulmelik İskâf. 303

    İbrahim b. Fatık 304

    175- Faris b. İsa El-Bağdadî 306

    176- Ahmed b. Hüseyin Mansur 307

    177- Ebu Mansûr Kavgillah 308

    178- Ebu Amr Dimeşkî 308

    179- Muhammed b. Hamid

    Et Tirmizî 309

    180- Abdullah b. Muhammed

    El-Harraz 309

    181- Bünan Muhammed El-

    Hammal 310

    182- İshak b. İbrahim Hammâl 312

    183- Bünan b. Abdullah 3 13

    184- Şeyban b. Ali 313

    185- Ebu’l Haşan b. Muhammed Müzeyyin 313

    186- Ebu Haşan Sayiğ Dinaverî 314

    187- Ebu Haşan Sabihî 315

    188- Ebu’l Haşan Suyûtî 316

    189- Ebu Haşan b. Şa’re 316

    190- Ebu Hamid b. Zencî 316

    191- İbrahim b. Davut

    El-Kasar Er-Rakkî 317

    192- Ebu Cafer Haffar 319

    193- Ebu Cafer Sümânî 319

    194- Ebu Cafer Saydalanî 319

    195- Ebu Cafer Ahmed b.

    Hamdan b. Sinan 321

    196- Ebu Cafer Fergânî 321

    197- Ebu Cafer Samânî 322

    198- Ebu Cafer Haddad 322

    199- Ebu Cafer Muaz Mısrî 323

    200- Ebu Abdullah Berkî 323

    201- Ebu Cafer Meczum 324

    202- Ebu Cafer Damgânî 326

    203- Ebu-l Haşan El-Verrâk 327

    204- Ebu-l Haşan Derrac 328

    205- Bükeyr Derrac 328

    206- Ebu-l Haşan Selami 328

    207- Ebu-l Hüseyin Malikî 328

    208- Ebu-l Hüseyin Haşimî 329

    209- Ebu Bekir Vasıtî 329

    210- Ebu Bekir Zekkâki Kebir 330

    211- Ebu Bekir Kettânî 331

    212- Ebu Bekir Ata Cuhfı 333

    213- Ebu Bekir Şekkâk 333

    214- Ebu Bekir Şiblî 333

    215- Ebu Bekir Yezdanyar Urmevî...337

    216- Ebu Bekir Saydalanî 338

    217- Ebu Bekir Habbaz Bağdadi 338

    218- Ebu Bekir b. İsa Mutarrai 339

    219- Ebu Bekir Tahir el Ebheri 339

    220- Ebu Bekir ebi Sa’dan 340

    221- Ebu Bekir Atüfı 341

    222- Ebu Bekir Sakkak 341

    223- Ebu Bekir Saka 342

    224- Ebu Bekir Mısri 342

    225- Ebu Bekir Dükki 343

    226- Ebu Bekir Tamestani 344

    227- Ebu Bekir Ferra 345

    228- Ebu Bekir Şebehi 346

    229- Ebu Bekir Tartusi 346

    230- Ebu Bekir Susi 349

    231- Ebu Bekir Şukeyr 351

    232- Ebu Bekir Cezzaki 351

    233- Ebu Bekir Razi 352

    234- Ebu Bekir Müfid 352

    235- Ebu Bekir Kasri 353

    236- Ebu Bekir Mevazini 353

    237- Ebu Bekir Eşnani 353

    238- Ebu Bekir Megazeli 354

    239- Ebu Bekir Kati’yi 354

    240- Ebu Bekir Hemedani 354

    241- Ebu Bekir Kefşiri 355

    242- Ebu Bekir Davud Dineveri 355

    243- Ebu Ali Rüzbari 355

    244- Ebu Ali Sakafi 358

    245- Ebu Ali Katip Mısri 359

    246- Ebi Ali Müştevli 361

    247- Ebu Ali Razi 361

    248- Ebu Ali Hayran 361

    249- Ebu Ali Sircani 362

    250- Abdullah b. Muhammed 362

    251- Abdullah b. Münezzil 363

    252- Abdullah Haddad Razi 364

    253- Abdullah b. İsam Makdisi 364

    254- Abdullah Nebazani 364

    255- Ebu’l Hayr Tinati El-Akta 365

    256- Ebu’l Hayr Habeşi 370

    257- Ebu Hayr Askalani 371

    258- Ebu Hayr Hımsi 371

    259- İbrahim b. Seyban Kırmanşahi....371

    260- Ebu Zeyd Mergazi Horasani 371

    261- İbrahim İbn Ahmed b. Müvelled Sufı Raki , 372

    262- İbrahim Cili 373

    263- İbrahim Dihistani 373

    264- İbrahim Merginani 374

    İbrahim Nazuye 374

    265- Muzaffer Kirmanşahi 374

    266- Ebu Hüseyin b. Bünan 375

    267- Ebu Hüseyin b. Hindi Farisi 375

    268- Ebu’l Edyan 376

    269- Ebu Ca’fer b. Muhammed b. Ali Nesevi Ma’ruf 377

    270- Ebu Said’ il A’rabi 377

    271- Ebu Amr Zücaci 378

    272- İbrahim b. Yusuf b. Muhammed Ez- Züccaci 379

    273- Cafer b. Muhammed b. Naşir Huldi el Havvas 379

    274- Ebu Haşan Sufı El-Güşenci 381

    275- Bundar b. Hüseyin b. Muhammed b. Mehleb Eş-Şirazi 382

    276- Ebu Amr b. Nüceyd 382

    277- Abdullah b. Muhammed İbn-i Abdurrahman Er-Razi Şa’rani...383

    278- Ebu Hüseyin Seyravani 384

    279- Ebu Hüseyin Karafı 384

    280- Ebu Süleyman Nili 385

    281- Ebu Süleyman Havas Mağribi....385

    282- Ebu Kasım Nasrabadi 385

    283- Ebu Bekir Razi Beceli 386

    284- Ebu Bekir Falizbani 386

    285- Ebu Hüseyin El-Husri 387

    286- Ebu Hüseyin Sem’un 388

    287- Ebu Nasr Habbaz ve Ebu Haşan Sühan Ajen 389

    288- Şeyh Ahmed Harrani 390

    289- Cehm Rakki 390

    290- Ebu Haşan Urmevi 390

    291- Ebu Abdullah İbn Hafif Şirazi....391

    292- Ebu Hayr Maliki 393

    293- Ebu Bekir Şa’rani 393

    294- Ebu Muhammed Atayıdı 394

    295- Cafer-i Hazza 394

    296- Hişam b. Abdan 395

    297- Ebu Muhnz 396

    298- Abdurrahim İstahri 397

    299- Müemmi Cessas 398

    300- Ali b. Şeluye 400

    301- Ebu Bekir İskaf. 400

    302- Ebu Dahhak 400

    303- Ebu Muhammed Haffaf. 401

    304- Hasan b. Hamiye ve arkadaşı Ebu Cafer Harar İstahri 402

    305- Abdullah Kassar 403

    306- İbrahim Mütevekkil 403

    307- Ebu Talip Hazreç b. Ali 404

    308- Ebu Ali Varci 406

    309- Ebu Fazl Cafer Ca’di 406

    310- Ebu Kasım Kasri 406

    311- Ebu Abdulaziz Bahrani 408

    312- Ebu Haşan Hakimi 408

    313- Şeyh Ebu Ali Hüseyin b. Muhammed Akar 409

    314- Şeyh Ebu İshak İbrahim b. Şehriyar Kazeruni 409

    315- Şeyh Ruzbihan Bakli 410

    316- Şeyh Ebu Haşan Kerduye 412

    317- Şeyh Abdullah Balyani 413

    318- Şeyh Cemaleddin Muhammed Baklincar 417

    319- Musa b. İmran Cirefti 418

    320- Hoca Ali b. Haşan Kirmani 418

    321- Mire Nişabüri 418

    322- Ebu Abdullah Et-Terugidi 419

    323- Ebu Abdullah Rüdbari 420

    324- Ebu Abdullah Manek 421

    325- Ebu Abdullah Düni 421

    326- Ebu Abdullah Mevla 422

    327- Ebu Abdullah Mükri 422

    328- Ebu Abdul Kasım Mükri 423

    329- Ebu Muhammed Rasibi 424

    330- Ebu Abdullah Dineveri 424

    331- Ebu Hüseyin Seyrevani Sağir 426

    332- Ebu Hüseyin b. Cehdam Hemedani 428

    333- EbuT Hüseyin Tarzi 428

    334- EbuT Hüseyin Serki 429

    335- Şeyh Muhammed Sahiri 430

    336- Şeyh Ahmed Cevvalkez 430

    337- EbuT Hüseyin Haddad Herevi....431

    338- EbuT Muzaffer Tirmizi 432

    339- Emurçe Sifal Fürüş 432

    340- Şerif Hamza Ukayli 433

    341- Arif Ayyar 434

    342- Ebu Hüseyin Sa’lebe 435

    343- Şeyh İmran Sülüsi 435

    344- Ebu Hüseyin Merv Rüdi 437

    345- Ebu Hamid Dostan 437

    346- Bab’ı Fergani 438

    347- Ebu Mansur b. Ahmed El-İsfehani 439

    348- Ebu Nasr Serrac 439

    349- Şeyh Ebu’l Fadl b. Haşan Serahsi....440

    350- Halüy’i Nisabüri 442

    Şeyh Ebu Abbas Kassam El-Amili 442

    351- Şeyh Ahmed Nasr 445

    352- Şeyh Ebu Ali Siyah 447

    353- Ebu Ali Dekkak 447

    354- Ebu Ah Eş-Şebbuyi el Mirvezi 451

    355- Şeyh Ebu’l Kasım Bişr Yasin 452

    356- Şeyh Lokman Serahsi 453

    357- Şeyh Muhammed Kassab Amili 454

    358- Şeyh Ebu’l Haşan Harakani 455

    359- Şeyh Ebu Abdullah Ed-Dastani 456

    360- Şeyh Ebu Saird b. Ebu’l Hayr 457

    361- Şeyh Ebu Kasım Gürgani 466

    362- Hace Muzaffer b. Ahmed b.

    Hamdan 467

    363- Ma’şuk Tusi 467

    364- Emir Ali Abu 468

    365- Şeyh Abdurrahman Sülemi En- Nişabür 470

    366- Hüseyin b. Muhammed b. Musa Es-Sülemi 471

    367- Ebu Sehl Sa’luki 471

    368- Şeyh Ebu’l Kasım Kuşeyri 472

    369- Şeyh Ebu Abbas Şakkani 473

    370- Ebu’l Fadl Muhammed b. Haşan Huttali 475

    371- Ali b. Osman İbn. Ebi Ah Cellabi 476

    372- Hoca Ahmed Hammadı Serahsi.... 477

    373- Ebu’l Haşan Musenna 478

    374- Şeyh Ahmed Neccar Esterabadi 479

    375- Şeyh Ebu Zur’a- Razi 479

    376- Şeyh Ebu Zura Erdebili 479

    377- Ebu Abdullah El-Müştehir Bibabuh480

    378- Şeyh Ebu Abdullah Baku 480

    379- Şeyh Mü’min Şirazi 482

    380- Şeyh Ebu İshak Şami 483

    381- Ebu Ahmed Abdal Çişti 483

    382- Hoca Muhammed b. Ebu Ahmed El- Çişti 484

    383- Üstar Merdan 485

    384- Hace Yusuf b. Muhammed b. Sem’an 485

    385- Hace Mevdud Çişti 486

    386- Hace Ahmed b. Mevdud b. Yusuf Çişti 490

    387- Ebu Velid Ahmed b. Eb’ir -Reca...491

    388- Ebu İsmail Abdullah b. Ebi Mansur Muhammed El-Ensari El-Herevi..491

    389- Hoca Yahya b. Ammar Eş-Şeybani.495

    390- Şeyh Ebu Abdullah Taki 497

    391- ve n

T-Soft E-Ticaret Sistemleriyle Hazırlanmıştır.