Tükendi
Gelince Haber VerEser, sünnet ehlinin itikatta ve amelde en doğru esaslarını ihtiva eden muteber bir kitapdır.
SADELEŞTİRENİN ÖNSÖZÜ
Sözlerime Rahman ve Rahim Olan Allah'ın adıyla başlarım.
Hamd Allah'a, salât-ü selâm âhir zaman peygamberi Muhammed aley- hisselâma ve O'nun âl-ü ashâbına olsun.
Nimet-i İslâm, müellifi Mehmed Zihni Efendi tarafından 1309 (H.) 1892 (M.) yılında yazılmaya başlanmış, 1323/24 (H.) 1905/6 (M.) yıllarında bası-larak yayınlanmıştır.
Müellifin de ifade ettiği gibi esere vücut veren kitaplar, Şürünbilâlî'nin Nûru'l îzâh isimli kitabı ile, onun şerhi için yazılmış olan Meraku'l-Felâhve Tahtâvî Haşiyesi'dir.
Bu kitaplardan alınan meseleler, müellif tarafından, metin şeklinde dü-zenlenmiş, bunlara ilâveten dipnotlar halinde pek çok fıkhî kaynaklardan nakiller yapılmıştır.
Bilindiği üzere eserin aslı Osmanlıcadır. Fakat pek çok dipnotta, Arapça olarak çeşitli meseleler hakkında izahatta bulunulmuştur, ilk bakışta, Os-manlIca bilen herkesin, kitabın aslını anlayabileceği kanaati uyanırsa da, hem az önce kaydettiğimiz özellik, hem de eserin tamamen ihtisas isteyen bir konuda yazılmış olması sebebiyle, özellikle günümüzde bu kitabın anla-şılabilmesinin himmete muhtaç olduğu bir gerçektir.
Müellifin bu eseri yazmaya başlarken giriş mahiyetinde kaleme aldığı 28 sahifelik kısmın sonundaki ifadelerden kitabı yazmaya nasıl başladığını öğ-reniyoruz:
"Allah'ın hamdi ile 1309 (H.) 1892 (M.) yılı Zilhicce ayının 28. günü cuma-dan sonra bu kısmın yazılması tamamlanmıştır.
Cenab-ı Flak bana, bu kısmı yaz günlerinden 4,5 günde yazmayı lütfetti. Çalışmamı, Üsküdar'a bağlı Kızıltoprak mescidi karşısında kiraladığım, siv-risinek çokluğundan kurduğum güzel cibinliğin bulunduğu yazlıkta yaptım. Ben günahkâr; çok zengin olan Rabbime muhtaç olan Mehmed Zihni, dile-rim ki Allah (c.c) ona yardımcı olsun ve zenginleştirici nimetleriyle onun velîsi olsun. Efendimiz Muhammed (s.a.) 'e ve bütün peygamberlere Allah salât ve selâm etsin.
Hamd âlemlerin Rabbinedir."<1)
[1] Müellifin bu ifadelerini buraya aldığımızdan, tekrara meydan vermemek için ayrıca akaidle ilgili kısmın sonunda almadık.
Müellifin İlmî Şahsiyeti:
Merhum M. Zihni Efendi'nin İlmî şahsiyetini ortaya koyabilmek için ayrı bir araştırmaya ve müstakil bir yazıya ihtiyaç vardır. Ancak şunu ifade etmeli-yim ki, onun sadece Nimet-i İslâm'ını mütalâa edenler, kudretli bir âlim ile karşı karşıya bulunduklarını anlamakta gecikmezler.
Fanî insanların, haklarında en iyi şehâdet edecek şeyler, arkalarında bı-raktıkları eserleridir.
Merhumun çeşitli sahalarda Türkçe ve Arapça değerli eserleri olduğu gi-bi, Buhârî ve Müslim'in Sahîh'i gibi ebedileşen kitapların basımı sırasında tashih ve notlar eklemek şeklindeki unutulmaz hizmetleri de bulunmaktadır.
Bu gün ilim çevrelerinin elinde bulunan 1315 (H.) tarihinde, İstanbul Mat- baa-i ve Acirc;mirede basılan Sahîh-i Buhârî ve aynı yerde 1331 (H.) tarihinde bası-lan Sahîh-i Müslim nüshaları tashih ve haşiye olarak merhumun yâdigârıdırlar.
Mehmet Zihni Efendi'nin dînî ilimler sahasında pek değerli hizmetler ifâ ettiğinde şüphe yoktur. Bu hizmetlerden biri de Nimet-i İslâm vasıtası ile ya-pılmış bulunmaktadır.
Nimet-i İslâm'ın ilk basılışından bu yana 80 sene geçmiş bulunuyor. Ese-rin Kur’ân harfleri ile baskısı bir kaç kere tekrarlanmıştır. Eserin ilk basılışın-dan bugüne kadar geçen zaman içerisinde meydana gelen kültür hareketle-ri sonunda öyle bir durum ortaya çıkmıştır ki, kitabın orjinalini lâyıkı veçhile anlayabilen kimselerin bulunması şöyle dursun, okuyabilenler bile yok de-necek kadar azalmıştır.
Müellifin ifadesi ve İlmî seviyesi ile günümüz neslinin, hatta dînî ilimlerle uğraşanlardan bazılarının seviyesi arasındaki açıklık, uçurum denecek ka-dar fazladır.
Zaman olarak ömürden yaşanan 25 yıl bir nesil hesap edilirse, müelliften günümüze kadar, üç nesil geçmiş, dördüncü nesil oluşmaya başlamıştır.
Hele bu süre içerisinde konuşulan dilin uğradığı değişiklikler dikkate alı-nırsa, bu kıymetli eserin bugün konuşulan dilde bir düzenlemeye, sadeleş-tirmeye tâbi tutulması âdetâ bir zaruret olmuştur.
Bu kitabın tarafımızdan sadeleştirmesine başlanmazdan önce piyasada üç adet ayrı ayrı kimseler tarafından sadeleştirilmiş Nimet-i İslâm kitabı bu-lunuyordu. Ayrıca çalışmamızın devamı sırasında bir sadeleştirme çalış-masının daha basılması ile bu sayı dörde yükselmiş oldu.
Bu durumda; o hâlde bir kere daha niçin aynı şey yapılıyor, tarzında bir soru hatıra gelebilir. Böyle bir soruya cevap vermek için ifade etmek isterim ki, sadeleştirilerek basılmış Nimet-i İslâm nüshalarının hepsinde bir takım eksiklikler vardır.
Şüphe yok ki bizden önce yapılmış bulunan çalışmaları teşekkürle karşı-lıyor, emeği geçenleri takdir ve tebrikle anıyoruz. Ancak ifade etmeliyizki ta-rih sırasına göre bunlardan birinci ve ikinci olarak yayınlananlarda Arapça notların tercemesi yapılmadığı için bir hayli eksiklik vardır. Üçüncü olarak 1978 yılında yayımlanan da sadeleştirenin eksiksiz ve tam olma iddiasına rağmen yukarıdaki özelliği taşımaktadır. Bir fikir vermek bakımından şu hu-susu söylemek yetecektir: Orijinalde Tilâvet Secdesi ve Cuma'nın Edepleri bahislerinde 55 adet dipnot varken sadeleştirmedeki dipnot sayısı 40 adet-tir.
Yine 1980 yılında basılanda da orjinalde bulunduğu hâlde sadeleştirme-de yer almayan ibareler vardır.
Bunları zikretmekten maksadımız, en mükemmelin, en iyisinin bizim ta-rafımızdan yapıldığını iddia etmek değildir. Burada H. Basri Çantay mer- hûmun dile getirdiği bir gerçeği tekrarlamak faydalı olacaktır. Üstad diyor ki: "İlmî eserler ve hele dindaşlarımızı ilgilendiren bu gibi eserler müşterektir. Onlarda her bilgin'in şâyi hissesi, hakkı vardır. Binâenaleyh, göze çarpacak yanılmaların ve yanlışların örtülmesini değil, kardeşçe insanca ihtar buyu- rulmasını samimiyetle reca ederim. Eserler ancak bu sayede olgunlaşır-lar."*2)
Üstadımızın bu dileğini tekrarlıyor, ilim erbabından ve meselelere ilgi du-yan kardeşlerimizden gelecek yapıcı tenkitlere açık olduğumuzu ifade edi-yorum.
Sadeleştirerek sunduğumuz bu Nimet-i İslâm, şu özellikleri ihtiva etmek-tedir:
1- Kitapta geçen âyetlerin tamamının ve bir kaçı dışında hadislerin hepsi-nin kaynağı gösterilmiştir.
2- Kitaptaki Arapça şiirler terceme edilirken, şiir özelliği bozulmadan ter- ceme edilmiştir.
3- Dil olarak mümkün mertebe herkesin anlayacağı sadelikte ifadeler kul-lanılmış, eserden istifadenin azamî derecede olmasına gayret edilmiştir.
inanıyorum ki, bu çalışmamız M. Zihni merhumun bu değerli eserini mümkün olduğu kadar yeni nesle aktarmış olacaktır.
Okuyuculara Hatırlatılması Gereken Hususlar:
a- Sadeleştirmeye esas aldığımız nüsha 1398 (H.) 1978 (M.) tarihinde İs-tanbul'da fotokopi yoluyla basılan nüshadır. Daha önce Kur'ân harfi ile bası-lan nüshalarda her kitap (bölüm) başlı başına numaralanmıştır. Bizim sadeleştirdiğimiz nüsha baştan sona aralıksız numaralanmış olup, eserin tama-mı 1466 sahifedir.
Kitabın tamamında orjinalde parantez içinde olan yerleri, sadeleştirme-de de öylece aldık, bizim tarafımızdan parantez içinde ifade edilen yerlerle karışmasını önlemek için orjinaldeki parantezlerin sonuna M.Z.; diğer pa-rantezlerin sonuna S. işaretini koyduk!*).
Müellif bazı kelimelerin Arapçasını cümle arasında kullanmış, Türkçe karşılığını da parantez içinde vermiştir. Meselâ orjinalde (s. 800, dipnot 1) pas/'/dedikten sonra parantez içinde (yıkanmış) ifadesine yer vermiştir. Bu kabil örnekler çoktur. Biz de bu usûlü yer yer kullandık. Bu durumda, paren- tez içindeki ifade, tek kelimeden ibaret bulunduğu ve çoğunlukla parantez öncesi geçen kelimenin manası olduğu için, o kelimenin müellif tarafından mı yoksa sadeleştiren tarafından mı kullanıldığını gösteren işareti koymaya lüzum görmedik.
b- Kitabın aslında bazı âyetlerin hangi sûrede olduğu söylenmek ve bazı hadislerin, Buhârî, Müslim ve Ebû Dâvut gibi kitaplarda olduğu işaret edil-mekle yetinilmiştir.
Biz eseri sadeleştirirken baştan sona kadar; eserde geçen âyetlerin bu-lunduğu sûreleri ve sûre içindeki âyet numaralarını gösterdik. Ayrıca kitapta geçen hadis-i şeriflerin cilt ve sahife numaralarını belirtmek suretiyle kay-naklardaki yerine işaret ettik.
Buhârî ve Müslim'in Sahîh'inde bulunan hadislerin yerini belirtirken bas-kılardaki farkı dikkate alarak çok kere kitâb ve bâb numaralarını da verdik. Ancak hadis olarak ifade edilen delillerden üç-dört tanesinin kaynağını eli-mizde yeterli imkân olmadığından gösteremedik. Yine bu sebepledir ki bazı hadislerin yerini gösterirken fıkhî kaynaklara başvurmak zorunda kaldık.
c- Müelif, Arap dilini ve edebiyatını iyi bilen bir kimse olduğundan çoğun-lukla bölümlerin başında veya münasebet düştükçe dil hususunda (lüğavî) açıklamalarda bulunmuş, bu suretle kitabında pek çok şiire yer vermiştir.
Biz bu şiirlerin tamamını terceme ederek sadeleştirmede muhafaza ettik. Üzülerek belirtmeliyiz ki, şimdiye kadar basılmış bulunan Nimet-i İslâm'ın sadeleştirilmiş nüshalarından hiçbirisinde bu şiirlerin ve dipnotların tamamı-nı bulmak mümkün değildir.
Şiirlerin tercemesinde tuttuğumuz yol, şiirlerin düz yazı şeklinde değil, şi-ir olarak terceme edilmesi olmuştur. Ne tercemede, ne de şiirde bir iddia sa-hibi değiliz. Böyle yapmaktan maksadımız, orjinaldeki şiir zevkini mümkün olduğu kadar sadeleştirmeye aktarmak idi. Şu bir gerçektir ki, nesir de olsa bir dildeki ifade gücünü ve zevkini, çevrildiği bir başka dilde aynen korumak
güç bir iştir. Hele bu terceme, Arapça gibi pek zengin bir dilden yapılırsa ve bir de terceme edilen parça şiir olursa durum bir kat daha güçleşir.
Bu şiirlerin müellif tarafından kitapta zikredilmesinden maksat, çoğu kere Arapça asıllı bir kelimenin kullanılış tarzına veya manasına işaret olmuştur. Terceme hâlinde kelimenin Arapça aslının bulunmaması tabiî olacağı cihet-le bu maksat yok olmuş gibidir. Bununla beraber eserin eksiksiz sadeleştiril-mesini sağlamak için bir zaruret ve gerekçe olmaksızın sadeleştirilmemiş bir yer bırakılmamıştır.
d- Burada bir noktaya dikkati çekmeyi vazife sayıyorum. Şöyle ki: Kitabın bazı yerlerinde, hükümlerin ifadesi sırasında "Zâhirürrivâye bu- dud," Zâhirürrivâye böylediı11 gibi ifadeler geçmektedir. Bu, fıkhî bir tabirdir, terceme edilmez. Sadeleştirmek maksadiyle terceme edilirse hata olur? Ni-tekim daha önce sadeleştirilerek yayımlanan bir nüshada bu tabir için bir yerde "Rivayetin zahiri", bir yerde de "Açık rivayet" denmiştir.
Fıkıh ilmi ile meşgul olanlarca malumdur ki İmam Azam Ebû Hanîfe haz-retlerinin fıkhî görüşleri, fetvaları, hulâsa İlmî serveti, daha çok talebelerin den imam Muhammed vasıtasiyle ilim âlemine yayılmıştır.
İmam Muhammed'in; Mebsût (Asi), Câmiu's-Sağîr, Câmiu'l-Kebîr, Si- yerru's-Sağîr, Siyeru'l-Kebîrve Ziyâdât isimli eserlerinde zikrettiği mesele-ler imam Azam'dan rivayet edilmiştir. İşte bu kitaplardaki meselelere "Zâhirürrivâye" denir.
Hanefî mezhebinde bir mesele için bu tabir kullanılmış ise bunun manası, o mesele imam Muhammed tarafından adı geçen kitaplardan birinde imam Azam'dan rivayet edilmiş demektir.
Bu kitaplar, el-Hâkim Muhammed b. Ahmed b. Abdullah Ebu'l-Fadl el- Mervezî tarafından el-Kâfî isimli bir eserde toplanmış, daha sonra Şem- sü'l-Eimme Serahsî tarafından 30 cüz halinde şerhedilmiştir.
e- Yer yer kullanılan "müellif" sözünden maksat, M. Zihni Efendiye ait ifa-delerde Şürünbilâlî, bizim ifadelerimizde M. Zihni merhumun kendisidir.
f- Fıkıhta yaygın bir kaide vardır. Bugünkü dil ile ifade edersek bu kaide "Bir şey hakkında hüküm vermek, o şeyi zihinde tasavvur edip şekillendir-menin bir parçasıdır." şeklindedir.
Çalışmamızda hep bu kaide hakim olmuş, bu kitabı okuyanların mesele-leri zihinlerinde düşünebilmeleri imkânı hedef alınmıştır.
Nitekim pek az çetrefilli mesele hariç tutulursa, kitabın tamamı anlaşılabi-lir hâle gelmiştir, diyebiliriz.
Yine de herkesin fıkhî meselelerle meşgul olmadığı, dolayısiyle fıkıh me-selelerinin herkes tarafından kolaylıkla anlaşılamayacağı düşüncesinden hareket ederek, okuyucularımızın bazı meseleleri kavrayamamaları hâlinde fıkıh ile meşgul olan zevât-ı kirâma başvurmalarını tavsiye ederiz.
Nimet-i İslâm isimli eserin sadeleştirilmesi işini bana nasib edip, bunu müyesser kılan Rabbime sayısız hamd-ü senâlar ederim. Okuyucularımı eserle başbaşa bırakırken müellife Cenab-ı Haktan rahmetler niyaz eder, kendim ve bütün müslüman kardeşlerim için Cenab-ı Hakkın rızasını taleb ederim.
16.10.1988 Dr. Mustafa Özcan (Aksekili)
İÇİNDEKİLER
HACI MEHMET ZİHNİ EFENDİ 17
Künyesi ve Ailesi 20
Görev Hayatı 20
Ahlakî Yapısı 22
Büyük Üstad Hacı Zihni Efendi’nin Vefat Haberi 23
Eserleri 24
SADELEŞTİRENİN ÖNSÖZÜ 32
GİRİŞ
İSL ve Acirc;M İNANÇLARI 41
İMAN’IN RÜKÜNLERİ 41
4- Allah'a iman 42
5- Meleklere İman 42
6- Kitaplara İman 42
7- Peygamberlere İman 43
8- ve Acirc;hirete iman 44
9- Kadere İman 44
İSL ve Acirc;M’IN BİNASI 45
1- Namaz Kılmak 45
2- Oruç Tutmak 49
3- Zekât 49
4- Hac 50
MÜSLÜMAN OLMANIN FAYDALARI 51
AHK ve Acirc;M-I TEKLİFİYYE 53
10- Farz 54
11- Vacib 55
12- Sünnet 56
13- Müstehab 56
14- Mübah 56
15- Haram 57
16- Mekruh 57
17- Müfsid 58
TEMİZLİK KİTABI
SULAR; KISIMLARI VE HÜKÜMLERİ 63
Mutlak Suyun kısımları 64
5- Temiz ve Temizleyici Olan Su 64
6- Temiz, Temizleyici Fakat Mekruh Olan Su 65
7- Temiz Fakat Temizleyici Olmayan Su 65
8- Temiz Olmayan Su 66
9- Meşkûk (Temiz ve Temizleyici Olduğu Şüpheli) Su 69
Mukayyed Suyun Kısımları 69
a) Aslında Mukayyed Su 69
b) Aslında Mukayyed Olmayan Su 69
1) Tam Olarak Karışan su 70
2) Yabancı Madde Sudan Fazla (Suya galip) Olmak
Üzere Karışan Su 70
Artıklar 72
1) Hem Temiz Hem Temizleyici Oian Artık 72
2) Pis Olan Artık 72
3) Temiz ve Temizleyici Fakat Mekruh Olan Artık 72
4) Meşkûk (Şüpheli) Olan Artık 73
Taharri / Araştırma 74
Kuyular ve bdquo; 76
Pis Olması ve Temizlenmesi 76
İstinca, Istibra, İstinkâ 83
Tuvalet Edebi 84
ABDESTİN HÜKÜMLERİ 85
Abdestin Şartları 86
Abdestin Rükünleri 87
Abdestle ilgili Tamamlayıcı Hükümler 92
Abdestin sünnetleri 94
Abdestin Edebleri 102
Abdestin Mekruhları 106
Abdestin Vasıfları (Özellikleri) 107
A- Farz Olan Abdest 107
B- Vacip Olan Abdest 108
O- mendup Olan Abdest 108
Abdesti Bozan Şeyler 110
Abdesti Bozmayan Şeyler 114
GUSÜL 116
Farz Olan Gusül 116
Guslün Sünnetleri 119
Guslün Edebleri 120
Guslün Mekruhları 121
Sünnet ve Müstehap Olan Gusül 121
TEYEMMÜM 124
Teyemmümün sünnetleri 132
Teyemmümü Bozan Şeyler 137
MESTLER ÜZERİNE MESH 138
Meshin Şartları 141
Meshi Bozan Şeyler 144
Tahta ve Bez Sargılarla Benzerleri Üzerine Meshetmek 146
KADINLARIN ÖZEL DURUMLARI 148
Hayız 148
Nifas 149
istihâza 160
Hayız ve Nifas Halinde Haram Olan Şeyler 151
Cünüp ve Abdestsize Haram Olan Şeyler 157
ÖZÜR VE ÖZÜRLÜNÜN HÜKÜMLERİ 158
PİS ŞEYLER VE TEMİZLEME YOLLARI 161
Necis (Pis) Şeyler 161
Temizleyiciler 169
18- Yıkamakla Temizleme 170
19- Silmekle Temizleme 174
20- Kurumakla Temizleme 175
21- Yontmakla Temizleme 176
22- Başka bir Şeye Dönüşmekle Temizleme 176
23- Kazmakla Temizleme 177
24- Tabaklamak (Dibâğat) Yoluyla Temizeleme 177
25- Sirkeleştirmek Veya Sirkeleşmek Yoluyla Temizleme 178
26- Boğazlama İle Temizleme 178
27- Ovalamakla Temizleme 179
28- Sürtmekle Temizleme 180
29- Girmekle Temizleme 180
30- Su Kaybolup Çekilmekle Temizleme 181
31- Bir Kısmında Bir işlem (Tasarruf) Yaparak Temizleme 181
32- Pamuk Atmakla Temizleme 182
33- Kuyunun Suyunu Çekmekle Temizleme 182
34- Ateşle Temizleme 182
35- Kaynamak İle Temizleme 182
36- Bir Kısmını Yıkamakla Temizleme 183
37- Oymakla Temizleme 184
Temizleme İle ilgili Bazı Meseleler 184
Hayvanlarda Temiz Sayılan ve Temiz Sayılmayan Şeyler 186
NAMAZ KİTABI
FARZ NAMAZLAR 191
Namaz Vakitleri 196
Müstehap Vakitler 205
Mekruh Vakitler 211
EZAN VE İKAMET 217
NAMAZIN ŞARTLARI VE RÜKÜNLERİ 230
Namazın Şartları İle İlgili Ayrıntılar 256
Avret Mahalli Neresidir? 259
NAMAZIN VACİPLERİ 265
NAMAZIN SÜNNETLERİ 279
NAMAZIN EDEBLERİ 290
UYGULAMALI OLARAK NAMAZIN KILINIŞI 292
İMAMLIK, YANİ CEMAAT NAMAZI 300
İmama Uymanın Sahih Olmasının Şartları 304
Cemaatle Katılmayı Engelleyen Haller 315
imam Olmaya En Lâyık Olanlar Ve Safların Düzenlenmesi 317
Safların Düzenlenmesi 324
Cemaatin İmama Uyup Uymayacağı Meseleler 326
Farz Namazdan Sonra Yapılan Duaların Fazileti
ve Nasıl Olduğu Hakkında 328
Namazda Abdestin Bozulması 331
istihlâf 336
İstidrâd 337
Müdrik 337
Lâhik 337
Mesbuk 338
İsnâ Aşeriyye Meseleleri 340
NAMAZI BOZAN VE BOZMAYAN ŞEYLER 342
Namazı Bozan Şeyler 34 2
Zelletü’l - Kârî 361
Namazı Bozmayan Şeyler 363
Namazın Mekruhları 365
Namaz Kılan Kimse İçin Mekruh Olmayan Şeyler 381
Sütre ve Namaz Kılanın Önünden Geçene Engel Olması 383
Namazı Bırakmayı Gerektiren, Caiz Kılan Şeyler
ve Namazı Geciktirmenin Caiz Olması 384
Namaz Kılmayanın Hükmü 386
VİTR NAMAZI 388
Kunut Duasının Tefsiri 389
Vitrin Cemaatle Kılınması 392
NAFİLE NAMAZLAR 395
Müekked ve Gayr-ı Müekked Sünnetler 395
Diğer Nafile Namazlar 401
a- Tahiyyetü’l-Mescid Namazı 401
b- Abdest Şükrü için Kılınan Namaz 402
e- kuşluk Namazı 402
d-Teheccüd Namazı 402
e- istihare Namazı 403
f- Hacet Namazı 404
g- Teşbih Namazı 405
h- Geceleri İhyâ (Değerlendirmek) için Kılınan Namazlar.... 4 06
Nafile Namazı Oturarak veya Binek Üzerinde Kılmak 409
Farz ve Vacibi Binek ve Mahmil Üzerinde Kılmak 412
Gemi İçinde Namaz Kılmak 414
Teravih namazı 416
Teravihin Rekât Sayısı Ve Kılınışı 418
Kâbe’nin İçinde Ve Üstünde Namaz Kılmak 420
YOLCUNUN NAMAZI 422
Yolculuğun Hükümleri 425
Vatan ve Çeşitleri 429
38- Vatan-ı Aslî 429
39- Vatan-ı İkâmet 429
40- Vatan-ı Süknâ 429
HASTANIN NAMAZI 433
Namazın ‘Iskatına Dair 438
GEÇMİŞ NAMAZLARIN KAZASI 441
İDR ve Acirc;K-I FARİZA-FARZAYETİŞMEK 452
SEHV SECDESİ 463
Namaz İçinde Şüphe Etmek 475
TİLAVET SECDESİ 477
Şükür Secdesi 484
CUMA NAMAZI 485
Cumanın Vacip Olmasının Şartları 487
Cumanın Sahih Olmasının Şartları 488
Hutbe 490
A- Hutbenin Şartları 491
B- Hutbenin Sünnetleri 4 9 2
C- Cumanın Edepleri 493
BAYRAMLARIN HÜKÜMLERİ 498
Bayramların Vacipleri 498
Bayramların Mendupları 498
Bayram Namazı 500
KÜSÜF NAMAZI 504
YAĞMUR DUASI 505
KORKU NAMAZI 507
CENAZELERİN HÜKÜMLERİ 509
Ölmek Üzere Olan Kimseye Yapılacak İşlem 509
Ölünün Yıkanması 511
Ölünün Kefenlenmesi 515
Cenaze Namazı 517
Cenazenin Gömülmesi 526
Kabir 529
Telkin 534
Telkin’in Yapılışı 534
Ta’ziyet 535
Gemide Ölen Kimseye Ne Yapılır? 537
Kabir Ziyareti 537
ŞEHİDİN HÜKÜMLERİ 539
ORUÇ KİTABI
GİRİŞ 543
Orucun Mânası 543
Orucun Sebebi 544
Orucun Rüknü 545
Orucun Hükmü 545
Orucun Sıfatı 549
ORUÇTA NİYET 552
Niyetin Geceden Yapılması, Belirlenmesi ve
Kendisinden Niyet Şart Olup Olmayan Oruçlar 552
RAMAZAN VE ŞEVVAL AYININ GİRDİĞİNİN BELİRLENMESİ 555
Şek Günü 562
Şek Günü Oruç Tutmak 562
ORUÇ HALİNE SON VEREN ŞEYLER VE ONLARIN
GEREKTİRDİĞİ 565
ORUCU BOZMAYAN ŞEYLER 566
ORUCU BOZAN VE KAZ ve Acirc;YI GEREKTİREN ŞEYLER 570
ORUCU BOZAN VE HEM KAZ ve Acirc; HEM DE KEFF ve Acirc;RETİ GEREKTİREN ŞEYLER 577
KEFF ve Acirc;RET VE ONU DÜŞÜREN ŞEYLER 581
Keffâret 581
KEFF ve Acirc;RETİ DÜŞÜREN ŞEYLER 584
ORUÇLUYA MEKRUH OLUP OLMAYAN ŞEYLER 586
Oruçluya Mekruh Olan Şeyler 586
Oruçluya Mekruh Olmayan Şeyler 586
Oruçluya Müstehap Olan Şeyler 587
ORUÇ TUTMAMAYI MÜBAH KILAN ÖZÜRLER 589
Elğaz-ı Fıkhiyye isimli Eserimizden Oruçla İlgili Meseleler 595
Orucun İskatı 596
ORUÇ VE İTİK ve Acirc;F GİBİ KULUN KENDİSİNİN VACİP KILMASI İLE
L ve Acirc;ZIM GELEN ŞEYLER 598
Nezrin Hükümleri 601
Elğaz-ı Fıkhiyye’mizden 603
ÎTİK ve Acirc;F 604
FITIR SADAKASI 612
ZEKAT KİTABI
GİRİŞ 617
PARALARIN ZEK ve Acirc;TI 625
TİCARET MALLARININ ZEK ve Acirc;TI 626
HAYVANLARIN ZEK ve Acirc;TI 629
Develerin Zekâtı 631
Sığ ırların Zekâtı 632
Koyun ve Keçilerin Zekâtı 632
ZEK ve Acirc;TIN VERİLECEĞİ YERLER 635
Elgâz-ı Fıkhiyye’mizden 641
Fetva Kitaplarından Örnekler 641
HAC KİTABI
GİRİŞ 645
Hac ile İlgili Tabirler 645
41- Hac ve Umre 645
42- Mekkî- ve Acirc;fâkî 646
43- Haccın Çeşitleri: Kıran, Temettü’, ifrâd 646
44- İhram-Halk-Taksir 647
45- Telbiye 647
46- Mevâkît 648
47- Beyt-i Muazzam Yahut Kâbe-i Mükerreme 649
48- Tavaf ve Metâf 650
49- Idtıba’, istilam, Remel 652
50- Sa’y 652
51- Hervele 653
52- Vukû 653
53- Remy-i Cimâr 655
54- Eyyâm 655
55- HıllveHare m 656
56- Meş'ar-i Haram 656
HACCIN MESELELERİ 657
HACCIN VACİPLERİ 664
HACCIN SÜNNETLERİ 666
Haccın Edebleri 668
Haccın Yasakları.. 669
HACCIN FAZİLETLERİ 669
HACDA YAPILACAK İŞLERE TOPLUCA BAKIŞ 671
Kıran Haccı Ve Temettü’ 678
Umre 680
Fevat-Fesâd-ihsâr ve Hükümleri 681
HACCIN CİNAYETLERİ 682
HACDA KESİLEN KURBAN (HEDY) 687
BAŞKASININ YERİNE HACCETMEK 689
MEDİNE-İ MÜNEVVERE ZİYARETİ 697
HAC KİTABINA EK KİTAPLAR 707
AV KİTABI 707
Mülkün Gerçekleşmesi 708
Yemenin Helâl Olması 708
ZEB ve Acirc;İH KİTABI 715
Boğazlanacak Hayvanlar 715
Eti Yenmeyen Hayvanlar 717
UHDİYE KİTABI (KURBAN) 718
AKÎKA MESELESİ (KURBAN) 723
NİK ve Acirc;H KİTABI
GİRİŞ 725
MÜN ve Acirc;KEHAT VE MÜF ve Acirc;RAKAT EVLENME VE BOŞANMA 725
Birden Fazla Evlilik ve Boşanma 728
KİT ve Acirc;BU’N-NİK ve Acirc;H EVLENME KİTABI 731
NİK ve Acirc;HTA VEK ve Acirc;LET VE FUZÛLİNİN AKDİ 737
MUHARREM ve Acirc;T (Kendileriyle Nikahlanmak Haram Olan Kadınlar) 740
VİL ve Acirc;YET 750
BÜLÛG VE ve Acirc;ZAD OLMA MUHAYYERLİĞİ 754
Bulûğ Muhayyerliği 754
ve Acirc;zad Olma Muhayyerliği 755
KEF ve Acirc;ET 757
MEHR 760
Mehr-i Misil ve Mehr-i Müssemmâ 761
Peşin ve Ertelenmiş Mehr 763
Dühûl ve Halvet 766
Mehirde Müvûzaa - Tekrar ve Tasarruf 769
FASİD NİKAH VE ONUN HÜKMÜ 772
RAKÎKİN NİK ve Acirc;HI 775
K ve Acirc;FİRLERİN NİK ve Acirc;HLARI 779
KAS M 786
KARI KOCA HAKLARI 789
İslâm’da Örtünme 790
NAFAKA 792
BOŞANMA (TAL ve Acirc;K) 798
BOŞAMANIN ÇEŞİTLERİ 802
A- Sünnî ve Bid’î Boşama 802
B- Ric’î-Bâin-Sarîh ve Kinâye Boşama 802
57- Sarih Kelimeler ve Onların Hükümleri 805
58- Kinâye Kelimeler ve Onların Hükümleri 806
C- Ric’î Boşama ve Onun Hükmü 809
D- Bâin Boşama ve Onun Hükmü 812
Büyük ve Küçük Beynûnet 812
Hülle 813
BOŞAMANIN ÎK ve Acirc;I 816
BOŞAMANIN TEFVİZİ 817
BOŞAMANIN BİR ŞARTA BAĞLANMASI 820
Bazı Meseleler 824
MUH ve Acirc;LAA 826
FUZÛLİNİN BOŞAMASI 830
HASTANIN BOŞAMASI 831
İSTİSN ve Acirc; 832
ÎL ve Acirc; 834
YEMİN KİTABI 839
Yeminin Kısımları 839
ZIH ve Acirc;R 845
Lİ ve Acirc;N 850
Liânın Sureti 854
AN ve Acirc;NET, CİB ve Acirc;B VEYA HIS ve Acirc; SEBEBİYLE AYRILIK 855
İDDET 857
İddetin Nevileri 859
İddetlerin Birbirine Karışması 864
İddetin Nafakası 866
Hİdâd Yahut ihdâd 867
Fetva Örnekleri 869
Erkeklerin iddeti 869
HID ve Acirc;NE 870
NESEBİN SÜBÜTÜ VE İSTİL ve Acirc;D 874
DAİYY 879
LAKÎT 880
SÜT EMME KİT ve Acirc;BI 881
Fetva Kitaplarından Alınmış Bazı Meseleler 889
KONULARIN ALFABETİK FİHRİSTİ 892